Minden, ami stand-up

Az ember, aki zsidó, nagy betűvel

2022/11/16. - írta: Baski Sándor

Ari Shaffir: JEW

ari_shaffir.jpg

Az amerikai stand-up szcénában vannak A-kategóriás komikusok, és olyanok is, akik nem töltenek meg arénákat, de a szakmán belül komoly tekintélyük van (ők az ún. „comic’s comic”), mint Doug Stanhope, Colin Quinn vagy Dave Attell. És van egy harmadik típus, a green roomok fenegyereke, aki mindenhol ott van, akit mindenki ismer, és akiről minden kollégának van egy őrült anekdotája. A közönség sem a stand-upja, hanem a különféle podcastes fellépései miatt szereti, ahol üzembiztosan hozza ugyanazt a maverick energiát. Ilyen volt Bert Kreischer is, amíg szintet nem lépett, és ilyen Ari Shaffir, aki most végre csinált egy említésre méltó specialt.

Shaffirről két dolgot érdemes tudni. Egyrészt imádja szabotálni a saját karrierjét, vagy úgy, hogy eltűnik hónapokra egy harmadik világbeli országba turistáskodni, vagy úgy, hogy a Twitteren száll bele a halott Kobe Bryantbe, amiért kis híján meglincselik. A másik feltűnő ismertetőjele, hogy zsidó. Ezzel nyilván nem számít rózsaszín unikornisnak a szórakoztatóiparban, de ő is így határozza magát, és a stand-upos buborékjában is ő a nagybetűs zsidó, aki nem sértődik meg, ha ezzel poénkodnak a kollégái / haverjai. A téma a korábbi három specialjében is előkerült szórványosan, de a legújabbnak ez a fő és egyetlen vezérfonala, ahogy az egy bonyolult dedukciós eljárással kikövetkeztethető a címből is.

A romániai családból származó Shaffir minden szempontból megélte a zsidó élményt. Apja holokauszttúlélő, és a kis Ari előbb világi nevelést kapott, majd kilencéves korában áttért a család az ortodox hitre. Tanult héber iskolában és héber egyetemen, élt egy ideig Izraelben, aztán húszévesen közölte apjával, hogy mégsem hisz istenben.

A JEW-ban többek közt erről mesél, szórakoztatóan és informatívan, úgy, hogy se az ironikus arroganciát, se az önostorozást nem viszi túlzásba. A zsidó vallást és a héber szokásokat érintő poénok nyilván máshogy csapódnak le a kultúrát ismerő nézők és a laikusok számára, de Shaffir legtöbbször az utóbbiakat, vagyis a gójokat szólítja meg, azaz tényleg úgy magyaráz el mindent, mintha bevezető órát tartana egy zsidósággal kapcsolatos kurzuson. Plusz, Ricky Gervais után szabadon, jól ismert sztorikat mesél el az Ótestamentumból, megtudhatjuk például, Isten miért nem szereti az anális szexet.

Már 2019-ben elkezdett turnézni ezzel az esttel, de összesen 5 és fél évig formálódott az anyag, ami meg is látszik rajta. Kiváló a dramaturgia, szépen lecsiszolódtak a poénok, de a laza és közvetlen előadásmód miatt mégis olyan hatást kelt a special, mintha ott helyben rögtönözné. Folyamatosan kommunikál a közönséggel, kérdéseket tesz fel nekik, és megkéri őket, hogy kiabálják be a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiákat, és aztán ki is elemzi azokat, mintha csak szórakoztató TED Talkot tartana.

És mindez ráadásul ingyen elérhető a YouTube-on, amivel egyből rá is cáfolt az egyik népszerű sztereotípiára.

>>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr9317979652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.17. 06:41:36

Akkor ő román, legalábbis a magyar liberális kódex szerint.
süti beállítások módosítása