Minden, ami stand-up

Egy csicskalángos nyomában

2022/03/28. - írta: Baski Sándor

#minekmentoda

chris-rock-1024x802.jpg

Halál, pedofília, betegség, abortusz, vallás, háború. Ezek közül melyik a vicces? Egyik sem, sőt önmagában semmi nem vicces, a humorista a vicces (jó esetben), aki képes úgy egymás mellé tenni a szavakat vagy a gesztusokat a megfelelő időben és helyen, hogy végül a tragédia is feloldódik a humorban. Aki megfellebbezhetetlenül kinyilvánítja, hogy bizonyos témákkal kapcsolatban nem lehet viccelni (és véletlenül pont azokkal nem, amik őt személyesen is érintik), az a műfaj lényegét sem érti.    

A jó / rossz hír az, hogy bármivel lehet viccelni, legfeljebb nem nevet a közönség, és akkor a humorista elgondolkozhat azon, hogy mit rontott el. A következő alkalommal próbálkozhat szócserével, hangsúly- vagy nézőpontváltással, és ha sehogy sem jön össze a nevetés, akkor a pályamódosítással.

A stand-up komikusnak néha bekiabál a közönség, van, hogy meg is várják előadás után, hogy számon kérjék rajta, hogy miért viccelt a mániákus depressziósokkal / vakokkal / BKV-ellenőrökkel, mert ő is az, és higgye el a művész úr, hogy ez egyáltalán nem vicces. Mit tehet ilyenkor a humorista? Húzzon ki minden olyan bitet az előadásból, ami esetleg sérti valakinek az érzékenységét? Mi marad akkor a végén?

Egy Oscar-gála persze nem stand-up est, már csak azért sem, mert a nagyobb stand-up esteken a biztonsági őrök kivezetik azokat magukat faszagyereknek képzelő idiótákat, akik megzavarják az előadást. És azért sem, mert a hollywoodi díjátadókon megszokott, sőt elvárás is a felkért komikustól, hogy a roast hagyományok jegyében szólogasson be a celebeknek. A celebek pedig ilyenkor tudják, hogy jó pofát kell vágniuk a poénokhoz, mert a közönség díjazza, ha van öniróniájuk, és képesek nevetni saját magukon.

Will Smith nem hülye, ezt ő is tudja. Lehet az is, hogy előre megbeszélt, Oscar-díjas performanszt adott elő, és az is, hogy tényleg elöntötte az agyát a szar. Bármi is áll a produkciója mögött, a közönség ebből csak annyit láthatott, hogy pofán basztak egy komikust, mert elmondott egy poént, hashtag minekmentoda.  Ha gyenge is volt a poén (az volt), Rock csak azt csinálta, amire felkérték, és amit már 40 éve csinál, és amiért legfeljebb egy kifütyülést érdemelt volna. Ha maradt még abból a vagányságból és bátorságból, ami a fénykorában megvolt benne, akkor most nem behúzza fülét-farkát, hanem egy gyilkos stand-up rutinnal vág majd vissza Smith-nek, és mindenkinek, aki szerint jó ötlet poénokra pofonokkal reagálni.

 >>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr317792020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása