Minden, ami stand-up

Torontóból jelentjük - Joe List a Dark Comedy Fesztiválon

2022/10/26. - írta: Huber Zoltán

joe-list.jpg

Különös rejtély, miért épp Joe Listet hívták a szervezők Dark Comedy néven futó tematikus fesztiváljuk húzónevének, hiszen a stand-up amit művel egyáltalán nem morbid vagy sötét. Saját bevallása szerint List mindig abból dolgozik, ami valamiért feldühíti vagy kanossá teszi, munkamódszere pedig annyiból áll, hogy az így szelektált élethelyzetekből megpróbálja a lehető legtöbb poént kifacsarni. A bitjei épp ettől különlegesek, hiszen List gyakran egészen részletgazdagon vázolja még a legapróbb szituációkat is, majd egy-egy újabb megjegyzéssel remekül eszkalálja azokat. Aki kíváncsi, hogy működik mindez a gyakorlatban, a 2020-as I hate myself bő tíz perces repülős blokkja remek bevezető List munkásságába. (Listet a magyar közönség is láthatta már, mert Louis CK első budapesti fellépésén ő volt az egyik felszopóember - a szerk.)

Ahhoz persze, hogy ezek a sztorik működjenek, elengedhetetlenül szükséges List markáns előadói stílusa, amiben egyszerre van némi lúzeres lemondás és cinikus távolságtartás. Illetve egy jó adag (elsőre indokolatlannak tűnő) vagány magabiztosság, ami miatt valamiféle neurotikus méregzsák benyomását kelti, aki elsősorban magát ostorozza. Bár e fentebb említett minőségek papíron kizárják egymást, List lehengerlő természetességgel szórja a poénokat, miközben az “egy közülünk” auráját sugározza. Jó példa erre az idén tavaszi This Year's Material nyitása, ahol azon élcelődik, túl nagyban íratta ki a nevét maga mögé a színpadra.

Joe List élőben még lehengerlőbb jelenség és már rögtön a belépőjével elnyerte a torontói közönség kegyeit. Mivel vele ellentétben a nyitóemberei tényleg illettek a Dark Comedy Fest profiljába, azaz volt lefejezéses abortusz és tanácsok etikus incenzushoz, maga List is meglepetten lépett színpadra. Gyorsan elnézést kért, amiért ő nem ennyire durva arc, majd azzal indított, mennyire béna ez a hely, ő legutóbb ugyanis Louis C.K. előtt nyitott a torontói stadionban. Innen aztán lehetetlen volt nem kedvelni, ő pedig imponáló sebességgel és sűrűséggel szórta a poénokat.

 

>>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr7517963150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása