Minden, ami stand-up

Bödőcs Tibor: Kolera a Vackor csoportban

2022/04/01. - írta: Dumán túl

Duplakritika

bodocs_tibor.jpg

A Comedy Central április 1-jén 21 órától műsorra tűzi Bödőcs új stand-up estjét. Mi már láttuk, íme a dupla villámkritikánk. Szigorúak voltunk, de igazságosak.

A laikus azt gondolná, a Trump-éra valóságos témakánaánt hozott a humoristák számára, de azóta többen elmondták, az egyre szürreálisabb közélettel pont egyre nehezebb érvényesen viccelni. Némileg másképpen persze, de az aktuális hazai politikai és társadalmi viszonyok defektjeit mindig éleslátó humorral leleplező Bödőcs Tibor is mintha hasonló helyzetben lenne. Ami ugyanis akár csak öt-hat éve hibátlan karikatúra vagy abszurdig fokozott vicc lehetett volna, az most átlag napi hír. Az ingerküszöb tehát fentebb kúszott, a borotvaéles és tömör megfigyelések helyett pedig már elég egy-egy jól előadott szó (“Andi”) vagy gesztus (sliccigazítás és szájnyalogatás) köré építkezni. Bödőcs pedig önkéntelen csapdahelyzetbe kerül, hisz a szelepet kiengedni vágyó közönség akkor is röhög, ha az így elővezetett poénok önmagukban nem mindig ütnének. 

Az új önálló Bödőcs-est, a Kolera a Vackor csoportban másik szembetűnőbb sajátossága, hogy a közéleti blokk immár uralja a hetvenperces anyagot. Egy ennyire átpolitizált és hisztérikus légkörben mindez persze természetes kór- és kortünet (erre ő maga is reflektál a kiváló nyomozós hasonlattal), de a mennyiség növekedésével mintha épp a finomabb kacskaringókból és érzékeny megfigyelésekből lenne kevesebb (mint például a bibliai leágazók vagy a lakógyűlések / vízvezetékszerelők sajátos szóhasználata). Az új matérián ráadásul nemcsak a közbeszéd romlása hagyott - nyilván akaratlan - nyomot, de az is tisztán érződik, hogy Bödőcs egyébként folyamatosan gyártja a kontentet, és még könyveket is ír, azaz máshová is bőven becsatornázódnak az ötletei.

A néző persze elvárja, hogy a friss anyag menetrendszerűen érkezzen, és bármi is van, legyen új est. Ebben a tavaly novemberben rögzített előadásban így mintha szándékoltan olyan bitek maradtak volna csak, amelyek egyébként sem a mívesebb, jóval aprólékosabban kidolgozott írásokba, sem az aktuális fejleményekre direkten reagáló rövidebb videókba nem férnének be (lásd a pár napja feltöltött Ruszkik haza család méregerős tíz percét). A Kolera a Vackor csoportban így persze tíz- vagy húsz év múlva is érthető marad, de gyakran széttartóvá válik. Tematikai vezérfonalak, szépen tekeredő nagyobb sztorik és rafinált átszövések nélkül több rész is csak úgy lóg a levegőben, emiatt viszont a gyengébb vagy kevésbé kiforrott, még láthatóan nem eléggé ki- és bedolgozott részek csak még élesebben kiugranak (jó példa erre a szexről szóló bit).

Üde színfoltja ugyanakkor az anyagnak, hogy a falusi kocsma életképei helyett az előadó változó élethelyzetét önkéntelenül felmutatva jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a családi sztorik és a már korábban is gyakran elővett apa alakja. Az egymástól markánsan eltérő világnézetek ütközése nemcsak remek poénforrás, de sokunk számára ismerős szituáció. Bödőcs pedig szeretetteljes humorral kezeli mindezt, ismét bizonyítva, hogy még mindig a magyar vidéki lét egyik legjobb krónikása. A Kolera a Vackor csoportban már csak emiatt sem fog komolyabb csalódást okozni a rajongóknak, hiszen hiába egyenetlenebb, kevésbé csiszolt és fókuszált estével rukkolt most elő, Bödőcs Tibor így is köröket ver a hazai mezőnyre. [Huber Zoltán]

 bodocs.jpg

Special. Ez az a standupügyi szakkifejezés, amit elég sokszor használtunk már itt az oldalon, de még nem definiáltuk. Pontos magyar megfelelője nincs, néha behelyettesítjük az előadással vagy az esttel, de az még sem ugyanez. A wiki szerint a special 1 és 2 óra közti anyag, amit a komikus túra közben rögzít egyetlen est során. Utóbbi állítást bárki megcáfolhatja, aki látott már akárcsak egy netflixes vagy HBO-s stand-up specialt is, a közönség soraiban ugyanis snittről snittre cserélődnek az arcok, azaz több előadás felvételeiből vágják össze a végső verziót. Ha a B-közönség jobban röhögött X-poénon, mint az A-közönség, akkor a B-t vágják be, az Y-poénnál meg az A-t, ha ott meg ők voltak a hangosabbak. A special másik fontos kritériuma, hogy a poénok egy része ugyan cserélődik a túra során, de a koncepciója, a magja, az alapszerkezete nem.

Ezért is izgalmas egy élőben már látott előadásnak megnézni a pár hónappal vagy akár egy egész évvel később rögzített verzióját, és lekövetni a poénok evolúcióját, hogy miként csiszolta (jó esetben) tökéletesre az egyes biteket a humorista, és miket hagyott ki végül.

A Kolera a Vackor csoportban ebből a szempontból igazi hungarikum. A tavaly novemberben, a Kongresszusi Központban rögzített előadás és az, amit ugyanezen a címen 2020. szeptember 23-án láttam a veresegyházi művelődési házban köszönőviszonyban sincs egymással. Járványozás, cilinénizés persze már akkor is volt, és az is kiderült, hogy Bödőcs tudatosan gyúrt rá a magánéleti szálra, de kiforratlannak és összeszedetlennek tűnt az anyag, ami a turné korai szakaszában még nem breakingnews-kategória, bőven elég, ha a special idejére összeáll minden.

Nem állt össze, ami a poénok fluktuációját tekintve nem is csoda. Aki nem látta korábban élőben az előadást, az is meg tudja állapítani, hogy melyek azok a bitek, amikbe hosszú munkaórákat ölt bele Bödőcs, és mik kerültek be viszonylag frissen. Előbbiek működnek, de az utóbbiak miatt érződik mégis ad-hocnak az előadás, amin nem segít az sem, hogy az est koncepciója sem világos - már ha nem a csapongás volt deklarált vezérelv.

Felesleges újra leírni, hogy Bödőcs világítótoronyként emelkedik a hazai mezőny fölé, mert ez továbbra sem változott, de épp ezért érvényes rá az, amit Louis CK új specialje kapcsán írtam: a legjobbakat csak saját maguk legjobb verziójához érdemes mérni. A Kolerában is vannak zseniális villanások, ígéretes a családi vonal felpimpelése (melyik másik magyar komikus mert eddig a szexuális életéről értekezni?), és Bödőcs az egyetlen, aki szavak nélkül képes megsemmisíteni a „Kicsit” (Chaplin üdvözletét küldi), de kár a koncepció kispórolásáért.

Bödőcs már eljutott a technikai tudásnak és a népszerűségnek arra a szintjére, hogy még a mérsékelten kidolgozott poénokat is el tudja adni, de ahogy az önjelölt járványügyi szakértők (és a standup-kritikusok) mondják: nem szabad hátradőlni. [Baski Sándor]

 >>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr5917795159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2022.04.01. 16:59:10

Az a rossz hírem van tibi, hogy hasonlítasz Vladimir vladimirovicsra..

ekat 2022.04.01. 19:40:35

Én ezt a Ruszkik, haza, családot láttam először (és utoljára) tőle, elég unalmasnak tartottam, mesterkélt hangszínben ad elő, és ezeket vagy ilyen vicceket gyakorlatilag már a HVG-kommentszekcióiban mindet elsütötték. :)
Igaz, nem vagyok az a standup-szakértő, csak Ricky Gervais-t és Jerry Seinfeld-et láttam ezen kívül.

DarthVader 2022.04.01. 22:20:56

@ekat:

A gróf mutatja vendégének a birtokot.
- Ez itt a golfpáya.
- Ó, golfozik, gróf úr?
- Á, nem, egyszer próbáltam, de unalmasnak találtam.
Mennek tovább.
- Erre vannak az istállók.
- Lovagol, gróf úr?
- Nem, egyszer próbáltam, de unalmasnak találtam.
Mennek tovább, jön egy fess fiatalember. A gróf bemutatja:
- Ő itt a fiam.
A vendég:
- Gondolom, egyes gyerek...

Szóval egyszer próbáltad, de unalmasnak találtad. Gyerek van? :)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.04.01. 22:28:05

@CSOKKI MÁLNA: "Az a rossz hírem van tibi, hogy hasonlítasz Vladimir vladimirovicsra.. "

Az csak akkor van, amikor Orbánt utánozza. Jól ráéreztél, te kis mongolFidióta!:)

pista18723 2022.04.01. 22:44:08

@CSOKKI MÁLNA:

kuntakinte100.blog.hu/2022/03/02/vesztes_haboru?full_commentlist=1#c41252054

Orbán Viktor így beszélt:

"Szerintem bennünket '56 miatt különösképpen terhel ez a kötelesség. Ezért, amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyi erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni.
A tőlünk nyugatra lévő országokban volt az a szokás, legyen akár szó a '68-ról vagy '56-ról, hogy az első reakciója a Nyugatnak nem az, hogy azonnal és határozottan elítéli az agresszort, hanem mintegy megértő szimpátiával mentségeket keres a számára, hogy miért tette, amit tett. Ez rögtön össze is zavarja egyértelmű állásfoglalását, mert nem tud a lényegi tényekre összpontosítani.
A ma bennünket körülvevő konfliktus lényegi ténye pedig úgy hangzik, hogy Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani, minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmus itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa. Azt javaslom, beszéljünk világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió.
Az oroszoknak az érvelése is rendkívül tanulságos, mert ők azt mondják, hogy meg kívánják védeni a saját állampolgáraikat; nyilván az oroszul beszélő, Oroszországhoz is tartozó állampolgárokról van szó. Na jó, de ma Grúziában – és holnap? Mert ilyenek nemcsak Grúziában laknak, hanem Ukrajnában is nagyon sok orosz él, meg Lettországban is nagyon sok orosz él, és számos közép-ázsiai országban hasonlóképpen. Legközelebb hol fognak fellépni? A mi szomszédságunkban?
Magyarország egy felértékelődő, közép-európai régióban találhatja meg a gazdasági és politikai számításait. Nem egy közép-európai külön utas, oroszbarát, magát az orosz érdekek alá rendelő vonalvezetés szolgálja az érdekét. Utóbbi sokkal kevesebb esélyt kínál, mint egy felértékelődő régióhoz való csatlakozás

youtu.be/0ndu5mhU1bw

Ambiorix 2022.04.02. 07:44:55

Szerintem B. művész úr a gyereállj poénjával el is érkezett nagyívű pályafutásának zenitjére. Ezekből az olümposzi magasságokból már csak lefelé vezet az út.

pista18723 2022.04.02. 08:16:39

@CSOKKI MÁLNA:

touche.blog.hu/2022/02/28/vilaghaborus_parhuzamok?full_commentlist=1#c41247940

az oroszok több millió ukránt irtottak ki a Holodomorban. Putyin fasszopói elmebeteg idióták.

#szájbergyerek# 2022.04.02. 13:47:06

Bödőcs egy középszerű humorista, aki politizál. Ezzel szerez néhányszor 5 perc hírnevet. Talán államfői babérokra tör.

11110000 2022.04.02. 15:44:34

@pista18723:
A holodomorban nemcsak ukránok haltak meg, hanem a Szovjetunió más részein is a legújabb adatok szerint 7 millióan.
Szóval nem konkrétan az ukránok ellen irányult, hanem elbaszták Sztálinék a gazdaságpolitikát, lásd Hofi malacos viccét Rákosival.

11110000 2022.04.02. 15:50:15

Bödőcs egyébként szerintem erősen túl van értékelve, volt jobb időszaka, de már rég túl van a zeniten.

Az a szomorú, hogy a Dumaszínházban még ezzel is a legjobbak egyike, mert Tóth Edu-féle beszédhibás, teljes mértékben humortalan seggeket is felléptetnek, gondolom, haveri alapon (a beszédhibát kivéve a többi a dumaszínházasok 90%-ára igaz). E tekintetben a Dumaszínház ugyanolyan sógor-koma-rendszerben működik, mint az Orbán-rendszer.

Másrészt érdekelne, hogy a két "kritikus" mit tett le eddig az asztalra a sótartón kívül.
A magyar nyelvbe és a helyesírásba mindkettőnek többször beletört a bicskája, és hát elég nehéz komolyan venni valakit, aki szemmel láthatóan annak alapjaihoz sem ért, amit csinál (jelen esetben: írás).
És akkor a tartalmi részekről még szó sem volt.

Jossarian 2022.04.02. 21:10:16

Én kedveltem de ez nagyon laposra sikeredett, mondhatni kritikán aluli... A politizálása meg unalmas és alpári, nem jött át.

fátum 2022.04.02. 23:13:52

Úgy látom, ide értelmes kommentet nem érdemes írni. :-)

epidermis 2022.04.03. 09:30:41

@fátum: szerintem a tiéd az első értelmes hozzászólás :D

tompus 2022.04.03. 09:33:15

Régen jó volt, mostanra ellaposodott. Ez az est kritikán aluli sz.r volt. De miért is tenne bele energiát, ha a sliccigazításon röhög legjobban a közönség.

epidermis 2022.04.03. 09:34:40

Amúgy láttam az estet.
A politikai rész laposabb lett. A "Kicsi" Chaplin-verzióban ebből kiemelkedett.
A családi vonal viszont szenzációs lett. Könnyesre röhögtem magam.
"- Papa, neked mi az életcélod?
-... apád faszát"
:D :D :D

Andy73 2022.04.03. 13:43:04

@11110000: Ha te jobb vagy, jelentkezz bátran a műsoroddal! A humorra nagy szükség van, ne hagyd veszni a tehetséged!

Tekes 2022.04.04. 15:42:37

@fátum: Bizony, jól látod. Okoskodók, fanyalgók és kötözködők minden témában ott(hon) vannak.

Tekes 2022.04.04. 16:06:06

@11110000: Ha érdekelne, utánanéznél, és megtudnád, hogy mit tettek le az asztalra, de te csak kötözködsz. Nyilván azért nem említesz konkrét hyelyesírási hibát sem, mert sokkal egyszerűbb elpuffantani egy sommás megállapítást.
süti beállítások módosítása