Minden, ami stand-up

Torontóból jelentjük - Mike Birbiglia: The Old Man and The Pool

2022/10/26. - írta: Huber Zoltán

mike_birbiglia.jpg

A jó stand-up egy kicsit mindig feszegeti a műfaj határait, ennyiben tehát Mike Birbiglia mindenképp jó stand-upot csinál. Privát életéből építkező anyagait nyugodtan nevezhetnénk akár komikus elemekkel átszőtt monodrámáknak is, hiszen az egyes bitek mindig egy nagyobb ívű, dramaturgiailag is aprólékosan kidolgozott történet részei. Az egyes epizódok nemcsak szervesen egymásra épülnek és kerülnek mindig más fénytörésbe az est végére, de Birbiglia előszeretettel nyúl látványos színpadi megoldásokhoz. Legnagyobb erőssége mégis a hirtelen hangnemváltás képessége, hiszen egy röhögés után pillanatok alatt képes megfagyasztani a levegőt, majd a beálló drámai komolyságot egy-egy jól irányzott poénnal oldja.

Birbiglia Netflixen is elérhető önálló estjei egytől-egyig kiválóak, ám ez a fajta stand-up színházi környezetben, élőben működik igazán. A legújabb The old man and the pool esetében például folyamatosan játszik a közönséggel, akár egy perc néma csendet kér (amibe nyilván mindig beleröhög valaki), akár ironikusan összefoglalja a mosdóból jövőknek az addig történteket, akár váratlanul megfacsarja a szívünket. A téma ezúttal is a problémás egészsége, ám Birbiglia a korábbiaknál is mélyebbre megy. A poénok mögött az öregedés univerzális félelmeivel, az elmúlás rémével néz szembe, katartikus eredményekkel.

A személyes traumákból és súlyos kihívásokból Birbiglia egy kifejezetten reményteli egyszemélyes tragikomédiát farag, aminek érezhetően erős önterápiás szerepe van. Az önmagukban szerencsétlen véletlenek és ijesztő fejlemények előadássá gyúrva nemcsak megszelídülnek, de valamiféle értelmet nyernek. Birbiglia feldolgozza, megérti és elfogadja a gondjait, ami számunkra is példaértékű. A The old man and the pool nemcsak nagyon vicces, de kifejezetten felemelő, hiszen a furcsa cím fináléra összeálló értelme komoly rádöbbenéseket tartogat. Birbiglia szomszédcsávós előadásmódja hamar empátiát ébreszt, így észrevétlenül és mosolyogva követjük a komplexebb és mélyebb egzisztencialista témák felé, hogy végül megpillanthassuk magunkat az elénk tartott tükörben. Nem véletlen, hogy Birbiglia új estje a Broadway egyik színházában minimum két hónapig lesz műsoron.

>>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr2517963138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása