Minden, ami stand-up

Ahol tényleg súlya van a szónak

2022/06/29. - írta: Huber Zoltán

Henry Rollins: Good to See you Torontóban

henry-rollins-2016.jpg
Nincs az az előzetes tudás vagy YouTube-videó, ami felkészítheti az embert arra a brutális szózuhatagra, ami Henry Rollins laza két és fél órás szófosásán vár rá. Akinek persze mond valamit a név, azt nyilván nem éri váratlanul a tény, hogy hősünk színpadi jelenléte finoman szólva intenzív. A hatvanegyediket taposó Rollins kedélyesen sztorizgat, de olyan tempóban és energiaszinten, hogy az este végén úgy érezhetjük, átrobogott rajtunk egy több tonnás szóvonat. Lehet szeretni vagy épp utálni az ilyesmit, de ez az izzás tényleg nem hagy érintetlenül senkit.

Rollins pontban nyolckor kisétált a színpadra, levette a mikrofont az állványról és pont olyan agresszív támadóállásban csapott a lecsóba, mintha a súlyos punk-rock számait celebrálná. Bár saját definíciója szerint a műfaj, amit itt művel spoken word, telivér standupról van szó, az izgalmasabb fajtából. A maró önboncolgatástól az emberi hülyeségek ostorozó rantokon át a legőrültebb történetekig mindenfélét az arcunkba kapunk, általában csontszáraz (ön)iróniába forgatva. A bitek ugyan nem mindig zárulnak poénnal vagy csattanóval, de pont úgy csavarodnak és kígyóznak, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

A kábé egy levegővel elnyomott sztorik kellően őrültek, az ostorozások betalálnak, Rollins öregedéssel és elpuhulással vívott küzdelme pedig kimondottan tanulságos. Emberünk egészen elborult rutin szerint éli az életét és próbál fókuszált és céltudatos maradni, például mindig farkaséhesen lép a színpadra, ami rögtön érthetővé teszi az agresszív vibrálást. Aztán amikor emberi faltörő kosként elővezeti, hogyan vásárol a közértben vagy licitál éjjelente az Ebayen hiperritka bakelitekre, az valahogy nagyon vicces. Felesleges is eldönteni, valami bizarr önterápia kellékei voltunk-e, esetleg egy őrült prédikátor húzott be vagy csak verbális punk-rockot hallottunk, a dolog működik. Rollins elmondása szerint e szeánszok nála mindig élet-halál kérdések, amit simán el is hihetünk neki.

 

 >>> KÖVESS BENNÜNKET A FACEBOOKON IS! <<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://standup.blog.hu/api/trackback/id/tr1817870411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása